Tilbake

 

 

– Kunne ikke tenke meg et liv uten skriving

 

 

 

 

MYE JOBB. Nå leser Trine Angelsen korrektur på bok nummer 6. Det kombinerer hun gjerne med strikking.

Foto: Eva S. Winther

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trine Angelsen kan glede seg over nok en bokseriesuksess, men den har ikke gått henne til hodet.

 

 

FAUSKE: Hennes første serie "Havets datter" ble avsluttet etter 30 bind, og solgte til sammen 2,3 millioner eksemplarer. Denne uka kom den femte boka i den nye serien "Thea" ut i butikkene og til abonnentene. Den utgis nå i et opplag på 500.000, og Angelsen kan puste lettet ut. Hun var i sommer svært spent på hvordan "Thea" ville bli mottatt.

– Man vet aldri hvordan det vil gå med en bokserie. Jeg føler jeg har lykkes på grunn av en kombinasjon av flaks og hardt arbeid. Det gjelder også å komme ut i rett tid, legger hun til.

Når Saltenposten treffer henne sitter hun og leser korrektur på bok nummer 6, som kommer ut i desember. Nylig sendte hun inn manuset til bok nummer 11 sammen med et sammendrag av neste bok. Hun har allerede startet å skrive på første kapittel i bok nummer 12. Mens det kom tett med bøker denne høsten, utgis det sju i løpet av neste år.

– Jeg håper det kan bli 30 bøker til sammen, men kanskje det bare blir 25, sier forfatteren, som planlegger handlingen fem til ti bøker fram i tid.

Selv om hun er dypt inne i sin nye serie hindrer ikke det at nye ideer popper opp. Denne uken var Angelsens redaktør Elin Hoff og forlagssjef i Schibsted-forlagene Wenche Haugsand på besøk.

– Da presenterte jeg ideen om en ny bokserie for dem, og det tente de på, sier Trine Angelsen.

Er den samme

De siste årene har forfatteren figurert høyt oppe på inntektstoppen i Fauske. Men suksessen har ikke gått forfatteren til hodet.

– Det har selvfølgelig gjort livet mitt mye enklere. Jeg trenger ikke bekymre meg for regninger, jeg har bygget hus og kan hjelpe sønnen min som studerer, oppsummerer hun.

Til sommeren starter de arbeidet med å bygge et lite hus på en eiendom i Lofoten som hun har arvet fra faren sin.

– Har dette forandret deg på noen måte?

– Jeg føler ikke jeg har forandra meg som person i det hele tatt. Jeg kan ikke bare snu om og bli en annen person.

– Hvordan ser du på livet ditt som forfatter?

– Jeg kan ikke tenke meg et liv uten skriving. Av og til tenker jeg "tenk om de ikke vil ha det jeg skriver", men så slår jeg det bort.

På glatta om vinteren er Trine mest redd for å falle og brekke armene.

– Det er ikke så farlig med føttene, men om jeg brekker armene kan jeg ikke skrive, sier hun.

 

Julefri

Etter vel 10 år på Fauske føler forfatteren at dette er hjemme.

– Jeg blir nok værende, men det blir koselig å ha et eget sted å dra til i Lofoten også, sier hun.Trine Angelsen prøver å ha en arbeidsdag med vanlig arbeidstid der hun skriver fra  morgen til middag.

– Det er greit å begynne litt tidlig, så får jeg skrevet litt før jeg begynner å få e-post og telefoner. Det er veldig koselig, men jeg begynner å tenke på så mye annet etter det, innrømmer 

 

hun.

På kveldene strikker hun og slapper av sammen med familien.

– Likevel noterer og tenker jeg mye, og leser litt slik at jeg er forberedt på neste dag, forteller hun.

Andre bokserier leser hun ikke så mye av, fordi det føles jobbrelatert. For tiden er det en krimbok av islandske Arnaldur Indridason som ligger på nattbordet.

I jula planlegger hun å ta fri en uke.

– Da skal jeg prøve å ikke skrive, men det typiske er at jeg står først opp 1. juledag og er i gang igjen, ler hun.

 eva.winther@saltenposten.no